Na 35 jaar met veel plezier Nederlands gegeven te hebben ben ik vorig jaar met pensioen gegaan. Ik gaf voornamelijk les aan examenklassen havo en vwo. 

Elk jaar viel me op dat de leerlingen vaak met tegenzin aan de lessen poëzie begonnen (verplicht onderdeel in het curriculum) maar na hun aanvankelijke scepsis veelal enthousiast raakten voor het lezen en analyseren van poëzie. Dat is de reden dat ik een cursus Inleiding in de poëzie wilde geven voor senioren.

Het afgelopen voorjaar ben ik gestart met een fijne groep. In september wilde ik met een volgende groep aan de slag gaan maar helaas was het aantal aanmeldingen hiervoor te laag.

Achteraf hoorde ik van verschillende mensen dat ze wél mee hadden willen doen maar niet van het bestaan van de cursus wisten.

Welnu, in januari geef ik weer die cursus, bestaande uit 6 lessen.  

Het is een beginnerscursus, dus géén vervolgcursus (die hoop ik overigens later in het jaar wél te kunnen geven).  

De opzet van de cursus is als volgt. 

Na een algemene inleiding begin ik een les steeds met een stukje theorie (rijm, metrum, stijlfiguren en beeldspraak).

Na elk onderdeel brengen we de theorie in de praktijk aan de hand van een bekend of minder bekend Nederlands gedicht. Denk bijv. aan gedichten van Slauerhoff, Anna Enquist, Rutger Kopland en Ramsey Nasr.

De cursisten gaan in eerste instantie zelf of in groepjes aan de slag met het gedicht en vervolgens bespreken we het gezamenlijk.

Het doel is om de gedichten beter te kunnen analyseren, begrijpen en interpreteren.

De keuze van de gedichten is in eerste instantie aan mij maar de cursisten krijgen ook zeker de ruimte om zelf gedichten in te brengen.

De cursus wordt gegeven op maandag van 19.00 tot 21.00 uur in De Lèghe Polder, bij aanmeldingen van 10-15 cursisten.

De cursusdagen zijn 8,15, 22 en 29 januari, en 5 en 12 februari 2024.

Het cursusgeld is € 36,00 voor leden van de VvSB en € 45,00 voor niet-leden.

U kunt zich inschrijven per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , o.v.v. van uw naam, adres, woonplaats, telefoonnr, lidmaatschapsnummer (indien van toepassing) en ‘Poëzie’.